Se en viktig film om DalaFrakt

DalaFraktfilmNu är filmen om DalaFrakt och KTP (Knowledge Transfer Program) klar.
Det är en viktig film som visar en modell för kunskapsväxling där akademi, samhälle och näringsliv stärker varandra. Något som utvecklar Sverige.
I det här faller beskriver filmen det goda samarbetet mellan DalaFrakt och Högskolan Dalarna.

Klicka här och se filmen. https://www.youtube.com/watch?v=mGPgJBt-HHc&feature=youtu.be

Här uppmärksammas DalaFrakt

Nyligen arrangerade Stora Enso ett branschseminarium kring säkerhetsfrågor. Flera transortleverantörer var på plats. Då fick bland DalaFrakt fin uppmärksamhet.
Klicka på dessa länkar så får du se.
Ena länken är till Nordiska Projekt Industri och den andra går till transsportochlogistik.se, som är en mötesplats för lager-, transport- och logistikbranschen.

» http://nordiskaprojektindustri.se/gemensamt-fokus-pa-trafiksakra-transporter/

» http://www.transportochlogistik.se/20170926/6027/gemensamt-fokus-pa-trafiksakra-transporter

DalaFrakt satsar på unga talanger

Nu inleds DalaFrakts talangutveckling. En satsning på att hjälpa dalatalanger inom olika områden så att de kan uppfylla sina mål och drömmar

Tre mycket lovande framtidsnamn blir ambassadörer för DalaFrakt. 

 • Anna Dyvik, 22, landslagsskidåkare, som tävlar för IFK Mora.
 • Casper Ingels, 18, aktör inom film och skådespeleri, som bor i Falun.
 • Sara Junevik, 17, simmare i juniorlandslaget, som tävlar för Falu SS.

– För DalaFrakt är det viktigt att ta aktiv del i samhällsutvecklingen och bidra till att det ska vara bra och kännas inspirerande att bo, leva och utvecklas i Dalarna. Därför startar vi upp DalaFrakts talangutveckling, säger Mats Aspemo, vd för DalaFrakt.
Han utvecklar företagets tankar bakom satsningen:
– Vi vill stödja unga framtidsnamn i det skede av karriären när de som mest behöver stöd. Dessutom är Dalarna starkt förknippat med kultur och idrott. Vi är mycket stolta över att få hjälpa dessa talanger till fortsatt utveckling inom sina områden.
De utvalda talangerna förklarar vad stödet betyder för dem: 
– Tack vare supporten från DalaFrakt kan jag åka på fler träningsläger. Bland annat som ”gästsimmare” på Elitcenter i Stockholm där Sarah Sjöström tränar, säger Sara Junevik.
– Jag kommer att få möjlighet att producera fler kortfilmer. Det är ett bra sätt att visa mina färdigheter inför filmbranschen, säger Casper Ingels, som blev otroligt glad över det här stödet eftersom han aldrig tidigare uppmärksammats på detta sätt.
– Samarbetet med DalaFrakt hjälper mig att kunna gå vidare med min skidsatsning och utvecklas som skidåkare, säger Anna Dyvik.

Fakta/Profilerna i DalaFrakts talangutveckling


Anna Dyvik, landslagsskidåkare

Anna Dyvik

Skidtalang: Anna Dyvik

Ålder: 22.
Bor: Falun, men tävlar för IFK Mora.
Gör: Åker skidor.
Främsta meriter: 2017: U 23-VM: Två guld (sprint och 10 km). 2014: JVM: Ett guld och brons (stafett och skiathlon).

Övrigt om Anna Dyvik: I vintras fick hon sitt stora genombrott med två guldmedaljer på U23-VM på OS-banorna i Salt Lake City. Hon etablerade sig också i seniorlandslaget. Bland annat genom att bli uttagen till VM i Lahtis och ingå i stafettlaget i världscupen i franska La Clusaz.
Nu siktar Anna Dyvik på kommande vinter, som också är OS-säsong.
– Träningen går bra och kroppen svarar som jag vill, säger Anna Dyvik, som när detta skrivs är på landslagsläger i franska Villard de Lans.
– Det känns som jag nu utvecklas åt rätt håll. Jag har blivit starkare i överkroppen och har höjt min lägstanivå. Det kan bli en spännande vinter för mig.


Casper Ingels, filmskapare och skådespelare

Casper Ingels

Filmtalang: Casper Ingels

Ålder: 18.
Bor: I Falun.
Gör: Filmar, skådespelar och studerar på gymnasiet.
Främsta meriter: Som skådespelare: Olika roller i Himlaspelet. Spelar Thomas Quick
i en brittisk film gjord av BBC och Channel 4. Filmen har svensk premiär på Netflix i slutet av 2017. Som filmare: Gjort komedifilmen CSI:Leksand med bland annat Måns Möller och Hasse Aro. Fått flera priser för kortfilmen Swedish Psycho.

Övrigt om Casper Ingels:
När han växte upp i Leksand drömde de flesta av killarna i klassen om att bli hockeyspelare. Men Casper Ingels ville redan som barn både bli skådespelare och skapa film. I dag är han på väg att uppfylla sin dröm. Flera av hans filmer på Youtube har redan noterat över 100 000 visningar. Fler kortfilmer är på väg.
– Att producera kortfilmer är ett sätt att visa filmbranschen att vi kan och vad vi kan, säger Casper Ingels som inte har bestämt sig om han i framtiden vill stå framför eller bakom kameran. Men han har redan sin närmaste framtid utstakad:

– Efter gymnasiet planerar jag och en god vän att starta ett eget filmbolag. Då kan vi lättare påverka vår egen verksamhet och utveckling.


Sara Junevik, simmare

Sara Junevik

Simtalang: Sara Junevik

Ålder: 17.
Bor: Falun. Tävlar för Falu SS
Gör: Simmar och studerar på gymnasiet.
Främsta meriter: 2017: JVM-silver (50 m fjäril), JEM-brons (50m fjäril) 2016: JEM-silver i Ungern (50 m fjäril).

Övrigt om Sara Junevik: Hon är uppvuxen i orienteringsfamilj, men fastnade för simningen. I dag ser hon det som en bra kombination.
– Det är ett bra komplement i min träning att ibland också kunna orientera, säger Sara Junevik, som har ett tydligt mål med sin simmarkarriär:

– Närmast är det EM på kortbana som i december avgörs i Köpenhamn. Annars är det självfallet OS. Då tänker jag först på OS i Tokyo 2020, men också på OS i Paris 2024. Då är jag mer mogen att ta fler medaljer, säger hon med ett leende.
Men Sara är beredd på att skynda lagom och utveckla träningen så att hon klarar en lång och framgångsrik karriär. I dag tränar hon sex pass i veckan, plus två pass styrketräning.
– Där finns det möjlighet till utveckling, menar Sara Junevik, som likt simmardrottningen Sarah Sjöström är en sprinter med fjärilsim som specialitet.


 

DalaFrakt kommer att rapportera via sociala medier, hemsidan och i DalaFrakt News hur det går för de tre talangerna.
Talangerna kommer också att vid något tillfälle delta på kundevents ni kan få träffa dem och höra dem berätta lite mer om sig själv och sin resa.

Leksboda – markförvärv som skapar framtidsmöjligheter

DalaFrakt har köpt ett markområde på 77 000 kvadratmeter av Leksands kommun. Därmed skapas en spännande möjlighet för DalaFrakt att växa inom anläggningsområdet.
Det handlar om att möta kundernas önskemål om hantering av material.

Leksboda

Bilden visar när DalaFrakts Roger Odheden, t,v, och Mats Aspemo, skakar hand med Martina Hellgren, mark- och exploateringsansvarig på Leksands kommun i samband med affären.

DalaFrakt är bra på att ta emot material, bearbeta det, och sedan erbjuda återanvänt material till nya ändamål. Ett kretslopp som är bra för miljön.
Verksamheter som kommer att finnas på Leksboda är återvinning av asfalt, sortering och blandning av massor till matjord och mellanlagring av rena schaktmaterial i övrigt.
Det har tidigare skett vid Limhagens industriområde i Leksand. Men nu köper DalaFrakt ett fyra gånger större område vid Leksboda, strax norr om Leksand.
– Det ger oss större möjligheter att utveckla den hanteringen, vilket innebär att vi kan erbjuda våra kunder fler lösningar inom den här verksamheten, säger Thomas Jonsson, KMA på affärsområde Anläggning DalaFrakt.
Magnus Lindblad, anläggningschef på DalaFrakt, ser att den nya materialsamlingsplatsen vid Leksboda skapar nya och förbättrade logistikmöjligheter i materialhanteringen:
– Det gör hela vår verksamhet betydligt bättre och effektivare. Över huvud taget finns så många framtidsmöjligheter i Leksboda att vi inte ser dem alla i dag. Det är bara fantasin som sätter gränser för den nytta vi kommer att få i Leksboda, säger Magnus Lindblad.

Nytt avtal med DVAAB

DalaFrakt har tecknat ännu ett nytt samarbetsavtal med DVAAB (Dala Vatten och Avfall AB).
Avtalet innebär att DalaFrakt ska erhålla grävmaskintjänster i Gagnef, Leksand, Rättvik och Vansbro kommun.
Genom detta kommer DalaFrakt att ha ännu en grävmaskin redo för uppdrag som beställs av DVAAB.


Grävmaskin

Nu är tre team av grävmaskinister redo att utföra uppdrag åt Dala Vatten och Avfall AB, utöver andra uppdrag.

– Vi har sedan länge ett gott samarbete med våra tjänster åt DVAAB och detta är ytterligare ett exempel på hur DalaFrakt bidrar till samhällsbyggandet i Dalarna. Det är vi stolta över, säger Roger Odheden, marknadschef på DalaFrakt.

Kontakt-tider Anläggning och Miljö

Nu blir vårt affärsområde Anläggning och Miljö mer tillgänglig och erbjuder en ökad service.
Vi kommer att ha öppet som vanligt mellan 6.30 till 16.30.
Vi har följande telefontider från måndag 06.00 till fredag 21.00.
Dessutom öppettider gäller för våra kontor om du vill besöka oss:

 • Leksand: 6.30–16.30.
 • Mora: 07.00 – 16.00.
 • Falun: 07.00 – 16.0
 • Malung, måndagar: 07.00 – 16.00

Det kommer alltså att bli ännu enklare att få kontakt med DalaFrakt.

DalaFrakt lever vidare

Ett bolag i Gävle har begärts i konkurs.
Observera att det inte är DalaFrakt AB och att inga inbördes samband finns mellan bolagen.
Det olyckliga är att det bolag som begärts i konkurs i Gävle heter Gävle-Dala Frakt AB. Det är alltså inte DalaFrakt AB, ni kan således lugnt även i en framtid anlita oss.

DalaFrakt samarbetar med racingföraren Rasmus Mårthen

DalaFrakt har inlett ett samarbete md racingföraren Rasmus Mårthen, från Mora, som numer är bosatt i Falun.

Rasmus Mårthen

Racingföraren Rasmus Mårthen har inlett samarbete med DalaFrakt.

– Stödet från DalaFrakt bidrar till att jag kan fortsätta min satsning och målsättning att inom tio år bli världsmästare inom touringcar, säger 24-årige Rasmus Mårthen.
Han är dalkarlen som snabbt fick stora framgångar inom gokart och har på senare år utvecklat sin karriär till att nu vara en av förarna inom STCC.
En poäng med Rasmus Mårthens motorsatsning är att han är noga med att hela tiden marknadsföra Dalarna – sitt hemlän. Senaste initiativet är att hans hjälm har en bild på en berguv – Dalarnas landskapsdjur.
– I det sammanhanget känns det extra roligt att ett genuint dalaföretag, som DalaFrakt, vill stötta mig, säger Rasmus Mårthen.
Mats Aspemo, VD på DalaFrakt förklarar varför företaget samarbetar med Rasmus Mårthen:
– Han står för ett miljöutvecklingstänk inom banracingen som vi uppskattar, samtidigt som han inte glömmer sina rötter i Dalarna. Han bidrar också till att sätta vår region på kartan i ett fartfyllt sammanhang. Det är en bra förening med DalaFrakts ambition att ta ett samhällsansvar för de som bor och verkar i Dalarna.

Herman – ny transportledare

Herman Hultgren

Herman Hultgren

Herman Hultgren har blivit ny transportledare och innesäljare på Anläggning.
– Nu känns det som jag kommit helt rätt. Det här ser jag fram emot, sa Herman Hultgren när han började jobba på DalaFrakt.
Läs mer om honom i DalaFrakt News som kommer ut i slutet av mars.

Sussie och Valbona vann stipendiet

Sussi Wilén-Dacke, Falun och Valbona Shala, från Borlänge.
De blev vinnarna av 2017 års upplaga av DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.
En total prissumma på 50 000 kronor som de får dela på.

Sussie och Valbona vann stipendiet

Vinnare av DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium. Fr.v Sussi Wilén-Dacke, Falun och Valbona Shala, från Borlänge. I Mitten Roger Odheden, DalaFrakt och till höger: Lena Lagestam, juryrepresentant. Foto: Ulf Palm

Sussi Wilén-Dacke får priset för sitt arbete inom projektet Glimma, där hon och sina kollegor verkat för att ge självförtroende till mobbade och överviktiga barn och ungdomar. Det sker bland annat genom Glimma-huset i Falun, som blivit en mötesplats för dessa utsatta ungdomar.
– Nu glimmar barnen och Dalarna ännu mer. Jag är så oerhört glad för det här priset eftersom det också är ett erkännande för vår verksamhet, säger Sussi Wilén-Dacke, som vet vad pengarna ska användas till:
– De går rakt in i verksamheten så att vi kan hjälpa fler barn.

Valbona Shala får priset för hon på ett offensivt sätt engagerat sig för att nyanlända svenskar ska komma in i arbetslivet. Hon har gett många nysvenskar förhoppning om en framtid i Sverige.
– Jag är överväldigad, hedrad och ärad. Detta inspirerar mig till att jobba mer intensivt med dessa frågor, sa Valbona Shala sedan det blev klart att hon fick priset.
Även Valbona Shala har klart för sig vilka som ska få pengarna:
– Den största delen ska till Sockenföreningen i Siljansnäs. En del av pengarna ska också gå till Mama Asha Foundation. Det är en Somalisk kvinna som arbetar för barnens och kvinnas rätt i det somaliska samhället.

Prisutdelningen skedde i samband med SHL-matchen mellan Leksand och Djurgården.
De övriga nominerade var:

 • Olle Davidsson, Borlänge, som bidragit till en imponerande fotbollsverksamhet i Kvarnsvedens IK – både för elit och ungdomar.
 • Tin Gumuns, Vikarbyn, som visat att det går att hålla liv i Karl Tövåsens fäbod. På det viset har hon starkt bidragit till en levande landsbygd.
 • Sohrab Fadai, Borlänge, som på ett spännande och offensivt sätt engagerat sig för att nyanlända svenskar ska komma in i arbetslivet.”
 • Jörgen Jonsson, Idre, som med en stark drivkraft arbetat för Idre-området i norra Dalarna i allmänhet och samernas samt rennäringens förutsättningar i synnerhet.