Avsnitt 27, Podd DalaFrakt

Klicka på länken:  https://soundcloud.com/user-200554444/27-christer-abris-mats-aspemo

Avsnitt-27-abrisI studion: Christer Abris, hockeylegendar ibland Leksands IF och Mats Aspemo, VD för DalaFrakt. Han har tidigare varit VD i Leksands IF.
Inspelningen är gjord några dagar innan ”Slaget vid Siljan 3.0” inleds. SHL-kvalet mellan Mora och Leksand. Det är bäddat för mycket hockeyprat.
Christer Abris berättar anekdoter från sin karriär och analyserar dagens Leksand och Mora inför kvalmatcherna. Mats Aspemo ger sin syn på hockeyn ur ett företagsperspektiv.
I studion finns också Kia, som är gift med Christer. Hon berättar om hur det är att vara maka till en man som levt för ishockeyn. På bilden visar Christer Abris ett foto på när han hoppade på en domare. Hör den otroliga berättelsen i podden.

Programledare: Anders Hansson. Producent: Magnus Stålberg.

Nytt entreprenaduppdrag i Mora

Nytt entreprenauduppdragDalaFrakt har fått ett entreprenaduppdrag av Mora kommun.
Uppdraget handlar om att rusta och bygga ut Lasarettsvägen, som ansluter till sjukhuset i Mora.
Det innebär också att DalaFrakt ska bygga en gång- och cykelbana längs med Lasarettsvägen.
Arbetet inleds i månadsskiftet maj/juni och beräknas vara klart i oktober.
Ett uppdrag son verkligen bidrar till samhällsutvecklingen.

Avsnitt 26, Podd DalaFrakt

Klicka på länken och tryck avsnittet högst upp på listan.
https://itunes.apple.com/…/pod…/podd-dalafrakt/id1218005546…

Avsnitt-26-fotoJimmy Birklin, VD Svenska Skidspelen och Elin Rosén, HR- och kvalitetschef på DalaFrakt. Två gäster med olika bakgrund som pratar om: Vad är det för likheter med att driva en organisation med ideella funktionärer jämfört med ett företag med anställd personal?
Hur lyckas Jimmy Birklin göra Elin Rosén intresserad av att gå på Svenska Skidspelen med sin familj?
Vad betyder ett OS för Falun? Varför är Dalarna så bra arrangörslön?
Vad vet Jimmy Birklin om transportföretaget DalaFrakt?

Programledare: Anders Hansson. 
Producent: Magnus Stålberg

Avsnitt 25, Podd DalaFrakt

Klicka på länken och tryck avsnittet högst upp på listan.
https://itunes.apple.com/se/podcast/25-magdalena-omne-stig-modig/id1218005546?i=1000430180874&mt=2

Magdalena Omne och Stig ModigVi har två gäster: Magdalena Omne, kulturentreprenör, och en av personerna bakom Magasinet. En uppskattad kulturplats i Falun.
Stig Modig, framgångsrik entreprenör, som sitter i styrelsen för DalaFrakt. Han har ett stort musikintresse och var en gång med om att köpa en radiokanal. Förutom detta handlar avsnittet mycket om hur det är att vara entreprenör inom kulturbranschen och dessutom pratar vi om framtida platsen för Dalasinfoniettan.

Programledare: Anders Hansson.
Producent: Casper Ingels.

Diana Xhemshiti – årets samhällsbyggare i Dalarna

Diana Xhemshiti, från Borlänge, har belönats med DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium på 50 000 kr. Hon hjälper pojkar som mår dåligt och är utsatta i samhällets hårda klimat och krav. Det arbetet görs på ett HVB-hem i Smedjebacken.
– Det är en fin bekräftelse för mig och personalen, som jobbar hårt med detta, att vi verkar mot en rätt målgrupp, säger Diana Xhemshiti

Diana Xhemshiti, får DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium. Här uppvaktas hon av Mats Aspemo, VD på DalaFrakt och Ylva Thörn, Landshövding i Dalarna. Foto: DANIEL ERIKSSON.

Diana Xhemshiti, får DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium. Här uppvaktas hon av Mats Aspemo, VD på DalaFrakt och Ylva Thörn, Landshövding i Dalarna. Foto: DANIEL ERIKSSON.

DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium på 50 000 kr går till den som på ett spännande sätt bidragit till samhällsutvecklingen i Dalarna. En jury nominerade sex personer som på olika sätt bidragit till en positiv samhällsutveckling i länet. De nominerade var: Roberto Vacchi, Borlänge, Markus Svensson, Leksand, Eva Jansson, Leksand, Fredrik Löfgren, Sifferbo, Diana Xhemshiti, Borlänge och Johan Szymanski, Mora. I samband med hockeymatchen mellan Leksand och Almtuna utsågs Diana Xhemshiti till vinnare. Hon blev mycket förvånad:
– Detta trodde jag aldrig. Dels eftersom det var så starka nominerade. Dels eftersom psykisk ohälsa inte är prioriterat i samhället. Priset motiverar mig att jobba ännu mer med detta.

Aktivitet för pengarna
Målgruppen är pojkar som vistas i olämpliga miljöer, testar droger, ofta en psykisk ohälsa och har ett hotfull aggressivt beteende och visar kriminella tendenser. De har svårigheter i relationer och tilliten till vuxenvärlden då deras liv präglats av svek och utanförskap. Hon vill kunna påverka dem i unga år.
Diana Xhemshiti berättar var pengarna ska användas till:
– De ska gå till killarna på Morgården. De ska, tillsammans med personalen, få göra aktiviteter som bidrar till att de utvecklas och mår bättre.

Motivering: ”Diana Xhemshiti har öppnat ett HVB-hem i Smedjebacken för att hjälpa unga pojkar att komma in rätt i samhället. När andra ger upp ser hon möjligheter att skaffa dessa pojkar trygghet och ordning i livet. Här skapas förutsättningar för nästa generation att växa upp i Dalarna.”

Fakta/DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium 2019
DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium på 50 000 kr går till den som på ett spännande sätt har bidragit till samhällsutvecklingen i Dalarna.
Stipendiet på 50 000 kronor går till den eller de bidrar till en god samhällsutveckling i Dalarna. Sex personer är nominerade till den stora prisdelningen den 8 februari i samband med matchen Leksand–Almtuna. 
Juryn består av Christer Gruhs, medieprofil, Rolf Hammar, Vasaloppsprofil, Marie Folkesson, kulturprofil i Leksand, Lena Lagestam, rådgivare kommunikation företagare, Birgitta Bogren, samhällschef i Orsa, Salka Börjeson Eynon, hotellägare, Anders Hansson, konsult kommunikation, Mats Aspemo, VD DalaFrakt.

 

Avsnitt 24, Podd DalaFrakt

Klicka på länken och tryck avsnittet högst upp på listan.
https://poddtoppen.se/podcast/1218005546/podd-dalafrakt/24-torgny-mogren-crister-ringtjarn

Podd-DalaFrakt-avsnitt-24Skidor – fast ur olika perspektiv. Torgny Mogren, skidvärldsmästare och expertkommentar på Radiosporten, berättar hur det går i vinterns stortävlingar, bland annat på VM.
Han tar även upp känsliga frågeställningar kring landslaget. Crister Ringtjärn, medarbetare på DalaFrakt, lyfter skidfrågan ur ett helt annat och oväntat perspektiv, som får stort medhåll av Torgny Mogren.
Det blir också historier från Vasaloppet. Dessutom avslöjas varför 1991 är ett så viktigt år för dem båda.

Programledare: Anders Hansson. Producent: Mats Ingels.

Avsnitt 23, Podd DalaFrakt

Klicka på länken och tryck avsnittet högst upp på listan.
https://itunes.apple.com/se/podcast/podd-dalafrakt/id1218005546?l=en&mt=2#episodeGuid=tag%3Asoundcloud%2C2010%3Atracks%2F562955130

webb-avsnitt-23På äventyr i Tanzania. En färd med en mystisk svart bil i Moskva och snöplogning i Siljansnäs. Detta avsnitt har tvära kast med två trevliga och roliga gäster. Lena Lagestam, som är en av Dalarnas mest engagerade personer med många uppdrag och Erik Dehner, gruppledare för rundvirke på DalaFrakt. Vi garanterar ett trevligt avsnitt med många skratt.

Programledare: Anders Hansson. Producent: Casper Ingels.

Avsnitt 22, Podd DalaFrakt

Klicka på länken och tryck avsnittet högst upp på listan.
https://itunes.apple.com/…/pod…/podd-dalafrakt/id1218005546…

avsnitt22-pod-dalafraktVad händer med ishockeyn i Leksands IF? I studion finns Thomas Johansson, ny Generalmanager i Leksand samt Elin Hedman Eriksson, ansvarig för affärsutveckling och it-frågor på DalaFrakt. När den här intervjun görs har Leksand förlorat sju raka matcher och är mitt i sin största sportliga kris på flera år. Dagen därpå förlorade de också mot Södertälje. Thomas Johansson svarar på skarpa frågor, bland annat från DalaFrakts medarbetare. Flera av svaren är intressanta. Här förklaras också likheten av att driva ett företag som DalaFrakt och ett hockeylag.

Programledare: Anders Hansson. Producent: Casper Ingels

De två sista nomineringarna till DalaFrakts Samhällsbyggnadsstipendium

DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium på 50 000 kr går till den som på ett spännande sätt har bidragit till samhällsutvecklingen i Dalarna. Här presenterar vi två nya namn av sex nominerade: Johan Szymanski och Roberto Wacchi. Tidigare presenterade är Diana Xhemshiti, Borlänge och Fredrik Löfgren, Sifferbo, Eva Janson, Leksand och Markus Svensson, Rättvik.


Johan Szymanski –bidrog till engagemanget mitt i branden

Det har snart gått ett halvår sedan sommarens skogsbränder i norra Dalarna.
Brandchefen Johan Szymanski kan nu se tillbaka på en tid, som mitt i allt elände, bidrog till att lyfta fram solidaritet och engagemang hos lokalbefolkningen. Därför nomineras han till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.

Johan Szymanski

Johan Szymanski är nominerad till DalaFrakts samhällsbyggnatsstipendium.

Johan Szymanski berättar att sommarens bränder, som pågick i tre veckor och en dag, har förändrat mycket av hans liv. Före branden var Johan Szymanski en anonym brandchef i Mora. Nu är han lite av en kändis.
– Det märks i alla fall att många känner igen mig och uppmärksammar det vi alla gjorde i somras. Det här samtalet om stipendiet är ännu ett exempel på det, säger en märkbart rörd Johan Szymanski.
Han har fått flera inbjudningar om att föreläsa om de dramatiska dagarna där elden härjade mellan Älvdalen och Särna. Både från Sverige, Danmark och USA.
Han berättar gärna vad som hände och gör det med stort engagemang. Då är det viktigt för honom att hylla alla frivilliga från bygden som ställde upp.
– Det var en fantastisk uppslutning från lokalbefolkningen. Inte en enda gång under de här veckorna var det någon som sa att det var omöjligt. Alla ställde upp, slet hårt och ingen gnällde. En gång ställde Särnaborna upp med kött så att de tyska brandmännen en dag skulle få äta älgkött, säger Johan Szymanski och berättar att en effekt av branden är ett ökat intresse för att gå in i frivilligbrandkåren.
I Johan Szymanskis ”inre stab” på sex personer. Där fanns en viktig regel att ingen idé var för dum. Det bidrog till att ett JAS-plan släppte den berömda bomben över elden. Johan Szymanski berättar:
– Det var i ett skede när vi tog upp effekterna om vinden skulle vända. Då fanns nämligen en stor risk för att Älvdalen och Mora skulle hotas. I det läget ville vi skapa en beredskap som gick ut på att bomba bränderna för att ta bort syret. Den bomben var ett test inför ett värre scenario, säger Johan Szymanski.

Fakta/Johan Szymanski
Bor:
Mora.
Ålder: 33 år.
Familj: Singel
Fritidsintresse: Olika former av träning: Från grupp-pass till skidåkning.
Motivering: ”När många oroades under sommarens skogsbränder i norra Dalarna fanns räddningsledaren Johan Szymanski alltid där. Med sitt lugn, sitt mod och förmågan att tänka utanför boxen blev han en förebild och inspirationskälla för många bland lokalbefolkningen.”


Roberto Vacchi – drivs att få hjälpa andra

Många förknippar Roberto Vacchi med sportjournalisten som bland annat guidar oss runt Tour de France i TV. Eller som speakern, som skapar stämning på olika idrottsevent.
Men Roberto Vacchi tar också initiativ till insamlingar för att på olika sätt hjälpa dem som inte har det så lätt i samhället.
För detta är Roberto Vacchi nominerad till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.

 

Roberto Vacchi

Roberto Vacchi är nominerad till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.

– Jag gör de här insamlingarna för att jag tycker om det och för att det känns bra i magen. Inte för att man tror att det ska kunna resultera i ett pris. Men jag blir jätteglad av ett sådant här samtal. Det kanske är ett bevis på att man gjort något rätt, säger Roberto Vacchi.
Att kunna hjälpa har alltid varit en stor drivkraft för Roberto Vacchi. Det märktes redan när han var tävlingscyklist.
– Då var jag nog bäst på att hjälpa andra så att hela laget gjorde resultat. Jag har alltid varit en lagspelare.
Det var för tio år sedan som Roberto Vacchi började sin ”hjälpverksamhet”. Han märkte att insamlingarna till de lokala organisationerna gav effekt och uppskattades mycket.
– Direkt blev det väldigt personligt och jag fick möta dem som berördes. Jag såg snabbt pengarnas betydelse för dem, berättar Roberto Vacchi.
Han har bland annat hjälpt Kvinnojouren i Borlänge, Riastugan i Borlänge och Rädda Barnen. Tagit kampen mot prostatacancer (Mustaschkampen), driver flera minnesfonder och stöttar Sockertoppen, som är Robin Bryntessons projekt för de som fått diabetes. Roberto Vacchi finns också med som initiativtagare till evenemang som Klassjoggen och Juljoggen, som bidrar till att samla in pengar till välgörande ändamål.
Sina ordinarie jobb som sportjournalist och moderator gör han inom ramen för det egna företaget. Det möjliggör för honom att också kunna engagera sig i arbetet för andra:
– Det fina är att alla som skänker pengar stärker på olika sätt de organisationer som är i behov av pengarna. Flera av dessa organisationer behövs för att fler ska må bra och vi får ett trevligare klimat i Dalarna, menar Roberto Vacchi.

Fakta/ Roberto Vacchi
Bor: Borlänge och Katrineholm
Ålder:
53.
Familj: Tre barn, halvtidssambo och bonusbarn.
Fritidsintresse: Motion och familj.
Motivering: ”Många känner Roberto Vacchi som sportjournalist, kommentator av Tour de France, moderator och speaker. Men hans stora gärning för samhällsutvecklingen är engagemanget för insamlingar som går till sjuka, svaga och andra utsatta i samhället. Det betyder mycket för många.”


Fakta/DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium 2018
Stipendiet på 50 000 kronor går till den eller de bidrar till en god samhällsutveckling i Dalarna. Sex personer är nominerade till den stora prisdelningen den 8 februari i samband med matchen Leksand–Almtuna. Juryn består av Christer Gruhs, medieprofil, Rolf Hammar, Vasaloppsprofil, Marie Folkesson, kulturprofil i Leksand, Lena Lagestam, rådgivare kommunikation företagare, Birgitta Bogren, samhällschef i Orsa, Salka Börjeson Eynon, hotellägare, Anders Hansson, konsult kommunikation, Mats Aspemo, VD DalaFrakt.